ΕΝΑ ΨΕΜΑ
Μια μικρή ιστορία και ένα παιχνίδι μας μαθαίνει πως να μη γινόμαστε μαλλιά κουβάρια με ένα ψέμα...
ή Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τη δύναμη του Ψέματος και να κατανοήσουν γιατί η Ειλικρίνεια είναι πιο δυνατή.
Καθώς λέμε στα παιδιά την ιστορία έχουμε δίπλα μας ένα παιδί που του δίνουμε να κρατά την άκρη από ένα κουβάρι. Κάθε φορά που ο ήρωας της ιστορίας μας λέεει ένα ψέμα το παιδί που έχουμε δίπλα μας κάνει ένα κύκλο γύρω από τον εαυτό του...
Η ιστορία μπορεί να είναι μια ιστορία αυτοσχέδια που σκαρφιστήκατε εκείνη τη στιγμή όπως έκανα κι εγώ.
"Μια φορά ήταν ένα παιδί που το έλεγαν Σπύρο...Μια μέρα που οι γονείς βγήκαν για ψώνια η μαμά άφησε τον Σπύρο να προσέχει τον μικρό του αδελφό. Ξαφνικά ο Σπύρος άρχισε να πεινάει κι έψαξε κάτι για να ξεγελάσει την πείνα του. Η μαμά συνήθιζε να κρατά στο ντουλάπι σοκολατένια μπισκότα και τσιπς και ο Σπύρος ήξερε πως ήταν "νόμος" στο σπίτι "ΚΑΝΕΙΣ δεν άγγιζε τα μπισκότα και ό,τι υπήρχε στο ντουλάπι εκείνο χωρίς την άδεια της μαμάς!" Αλλά μήπως θα το καταλάβαινε η μαμά αν έλειπαν μερικά; Κι όμως όταν επέστρεψε το κατάλαβε!
"Σπύρο!" φώναξε..."Μήπως πήρες μπισκότα από το ντουλάπι;" Ο Σπύρος ένιωσε άβολα...Ήξερε ότι θα ακολουθούσε ποινή για την παραβίαση της εντολής της μαμάς...Έπρεπε με κάθε τρόπο να τη γλιτώσει. Και έτσι τι άλλο θα μπορούσε να κάνει από την εύκολη λύση...'Οχι μαμά! Όχι εγώ ο Δημήτρης! Συγγνώμη! Δεν τον πρόσεξα αρκετά όταν έλειπες!" Και η μαμά: "Δυστυχώς για αυτήν την εβδομάδα δεν έχει μπισκότα για κανέναν από τους δυο σας. Αυτό θα γίνει!"
Ο Σπύρος ένιωσε ανακουφισμένος και πήγε να παίξει...Τη γλίτωσε φθηνά. Ε! δε χάλασε κι ο κόσμος να μη φάει ένα μπισκότο για τις επόμενες μέρες...Το ψέμα τον έσωσε από μια χειρότερη τιμωρία. Και το έκανε πιο τολμηρό στο να αποφεύγει τις ποινές λέγοντας μικρά ψεματάκια και φορτώνοντας τα πότε στον μικρό του αδελφό πότε στους φίλους του στο σπίτι, στο σχολείο, στο παιχνίδ στη γειτονιά.
(Εδώ μπορείτε να βάλετε τα παδιά στο παιχνίδι της διήγησης με το να λένε τι ψέμα θα σκαρφιζόταν ο Σπύρος σε διάφορες στιγμές της ημέρας)
Εμείς τη συνεχίσαμε...
- Στο σχολείο ο Σπύρος ξέχασε το τετράδιό του και είπε ότι το έχασε ,ότι κάποιος του το πήρε
- Έριξε την μπάλα σε μια τρύπα και είπε ότι το έκανε άλλος
- Κορόιδευε τη φίλη του γιατί πήγε να τον μαρτυρήσει στη δασκάλα και την κατηγόρησε στους άλλους φίλους του κοκ...
Κάθε φορά που τα παιδιά έλεγαν ένα ψέμα για να συνεχιστεί η ιστορία το παιδί που είχαμε δίπλα μας τυλιγόταν όλο και πιο πολύ στο κουβάρι που κρατούμε.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το ένα ψέμα οδηγεί σε ένα άλλο. Όσα περισσότερα ψέμματα λέμε τόσο πιο πολύ παγιδευμένοι βρισκόμαστε και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα ψέματα μας.
Βάζουμε και το παιδί που είναι τυλιγμένο στο παιχνίδι μας Κάθε φορά που θα λέει μια αλήθεια διορθώνοντας το ψέμα που ακούει ξετυλίγεται από το κουβάρι (Τι θα έπρεπε να κάνει ο Σπύρος εδώ; του δίνουμε την ευκαιρία να είναι ειλικρινής) ή ακόμη μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά σε αυτή τη θέση κάθε φορά που ακούγεται ένα ψέμα αυτοί να προσπαθούν να "απελευθερώσουν" το συμμαθητή τους που τυλίγεται στα ψέματα λέγοντας τι έπρεπε να κάνει ο Σπύρος ή να πει.
Με τον παιγνιώδη αυτόν τρόπο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημασία της αλήθειας.
¨ενα ενδιαφέρον επίσης παιχνίδι που παίξαμε παλιότερα αλλά είναι εξίσου διδακτικό και διασκεδαστικό θα βρείτε εδώ..
Ένα ψέμα μπορεί να είναι γλυκό στην αρχή αλλά στη συνέχεια θα μας δυσκολέψει πολύ πολύ!!!
Ένα παραμύθι που άρεσε στα παιδιά και το δραματοποιήσαμε με τον τρόπο μας είναι....
Θα το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο....
αλλά και το όμορφο παραμύθι της Λίνας που ταιριάζει απόλυτα στην ιστορία του Σπύρου....που σκαρφιστήκαμε ΕΔΩ
Καλό Μήνα και προσοχή μη σας γελάσουν με τα Απριλιάτικα Ψέματα