Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΖΟΥΖΟΥΝΙΩΝ


ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΖΟΥΖΟΥΝΙΩΝ



Πασχαλίτσα περπατά εδώ κι εκεί
και η πεταλούδα σε ένα τραγούδι έχει χαθεί!


-Ακούω προσεχτικά και λέω τη λέξη που πέταξε μακριά:Λέμε στα παιδιά μία πρόταση. Μετά, επαναλαμβάνεται η ίδια, αλλά από την πρόταση λείπει μία λέξη, που ψάχνουν να τη  βρουν.(η πεταλούδα κάθισε στο λουλούδι και ... πεταλούδα κάθισε στο λουλούδι)
-Η μέλισσα ρωτά και ζητά από την γραμματική τα πολλά: Στη παλάμη ενός παιδιού κάθεται μία μέλισσα και ζητά τον πληθυντικό αριθμό ενός εντόμου. Αν η απάντηση είναι σωστή η μέλισσα πετά στο επόμενο παιδί. Αν η απάντηση είναι λάθος, η μέλισσα το "τσιμπά".
- Σε ένα ολάνθιστο αγρό, μια φορά κι ένα καιρό:Τα παιδιά επιλέγουν δύο έντομα και αφήνουν τη φαντασία τους να κάνει ρίμα.
- ….ένα σκαθάρι και μια ακρίδα φάγανε μια κατσαρίδα!
- …..μία ψείρα, έναν ψύλλο τον έκανε φίλο!
- ......μια πεταλούδα κι ένα σκαθάρι πήγανε στον Άρη!
- …..μια πεταλούδα και μια πασχαλίτσα κοιμηθήκαν αγκαλίτσα!
- …..μια αράχνη και μια πεταλούδα διώξαν τον Ιούδα!
- …..ένα κουνούπι κι ένα μυρμήγκι φάγανε τζατζίκι!
- …..μια μέλισσα και μια ακρίδα κοροϊδεύαν μια ψαλίδα!
- …..ένας μάντης και μια χρυσόμυγα τρώγανε ξινόμηλα!
- …..ένας κοριός και μία ψείρα κάναν βόλτα στην Αθήνα!
- …..ένα σκαθάρι κι ένα τσιμπούρι τρώγανε ένα κουλούρι!
- …..μία μύγα και μια βρομούσα τους έλιωσε μία πατούσα!
- …..ένας σκόρος κι ένας κοριός που ήτανε πολύ μικρός!
- …..μία ψείρα με έναν κοριό ντύθηκαν και πήγαν στο χορό!
- …..μία σφήγκα και ένα σκαθάρι αγναντεύαν το φεγγάρι!
- …..μια πυγολαμπίδα και δυο τριζόνια μαγειρέψαν μακαρόνια!
- …..μία κάμπια κι ένα μυρμήγκι κάναν καντάδα στο τζιτζίκι!
- …..μια μέλισσα και μια πεταλούδα φάγανε γλυκιά τουλούμπα!
- …..μία μύγα με μια πασχαλίτσα πήγαν στην Καρδίτσα!
- …..ένα κουνούπι κι ένα τσιμπούρι μου άρπαξαν το γλειφιτζούρι!
- …..μια μέλισσα και μία μύγα κρύφτηκαν και δεν τις είδα!
- …..ένας τζίτζικας με ένα γρύλο κοροϊδεύαν ένα ψύλλο!
- …..ένα σκουλήκι κι ένα σκαθάρι ξάπλωσαν στο μαξιλάρι!
- …..ένα μυρμήγκι και μια κατσαρίδα πέσαν στην παγίδα!
- …..μια πασχαλίτσα και μια πεταλούδα πετάξαν στα λουλούδια!
- …..ένας σκόρος κι ένα τσιμπούρι σκαλίζανε ένα αγγούρι!
- …..μια σφήγκα και μια βρομούσα κοίταζαν γιατί γελούσα!
- …..ένας ψύλλος και μια ψείρα πίναν μπύρα!
- …..μια μέλισσα και μία σφήγκα φάγανε σύκα!
 …κι όλοι περάσαμε καλά και με γέλια πολλά!
-Τι να πρωτοθυμηθώ! Έχω τόσα στο μυαλό: Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα παρατηρεί, μετρώντας μέχρι το είκοσι, μία καρτέλα. Ο αρχηγός διαλέγει κάποιον από την ομάδα του και αναφέρει ένα έντομο που θυμάται. Ποια ομάδα θα καταφέρει να βρει τα έντομα της καρτέλας που είδε;
-Πασχαλίτσα όλη μέρα πετά και θέλει να πάρει μια ανάσα βαθιά: Κομμάτια από φύλλα πάνω στο τραπέζι.Τα παιδιά παίρνουν αυτά που νομίζουν ότι θα σχηματίσουν ένα φύλλο. Μόλις τελειώσουν το φύλλο, τρέχουν να πάρουν τη πασχαλίτσα τους και να τη βάλουν προσεχτικά πάνω στο φύλλο.

- Με το μαγικό ραβδί κάνω αμέσως μιαν ευχή, θα ήθελα πολύ
   να μεταμορφωνόμουν στη στιγμή σε... 
Τα παιδιά με τη σειρά παίρνουν το μαγικό ραβδί και εκφράζουν τι έντομο θα επιθυμούσαν να είναι και γιατί.
Ενδεικτικές απαντήσεις των παιδιών:
- Πασχαλίτσα:  γιατί μου αρέσει το κόκκινο και θα πετάω κάθε μέρα να λέω στον Ήλιο "Καλημέρα"!
- Βρωμούσα: Μ' αρέσει να είμαι βρωμούσα γιατί βρωμάει και θα διώχνω μακριά όποιον με ενοχλεί!
- Τζίτζικας: Μ' αρέσει να κάθομαι στα δέντρα και να τραγουδάω!
- Μυρμήγκι: Γιατί μ' αρέσει να δουλεύω και να ζω σε μια μεγάλη οικογένεια με πολλούς φίλους!
-Κρύφτηκαν μέσα στη τάξη εδώ κι εκεί και μια οδηγία θα ακουστεί: Ένα παιδί μένει μέσα στη τάξη και το άλλο βγαίνει έξω. Ένα έντομο της επιλογής του κρύβεται.Το παιδί , που θα μπει μέσα, θα πρέπει να ακολουθήσει μόνο τις οδηγίες που θα του δώσει το ταίρι του.Το παιδί "οδηγός",χωρίς να δείχνει, πρέπει να το βοηθήσει, για να φτάσει εκεί που είναι το κρυμμένο έντομο(πήγαινε στη βιβλιοθήκη, βρες το παραμύθι που έχει στο εξώφυλλο ένε αγόρι, ένα κορίτσι και ένα σκύλο)
-Σε ένα τοπίο μία φορά, άκουσα πολλά ζουζουνητά: Δύο ομάδες παιδιών. Κάθε ομάδα τοποθετεί τις μύγες, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα ακούσει. Στην επαλήθευση, οι "σωστές μύγες μένουν πάνω στην εικόνα και οι "λάθος" φεύγουν.(πάνω από το σύννεφο,πάνω στο χόρτο που είναι δεξιά, μέσα στο δρόμο,δίπλα στο κορμό του δέντρου, μέσα στον ήλιο,πάνω στη πόρτα, στο πουλί που πετά πιο ψηλά)
-Μάντης παραφυλά για να αρπάξει αυτό που θα ακουστεί από μακριά:Δύο παιδιά απέναντι από ένα στεφάνι, που έχει μέσα διάφορα αντικείμενα. Ποιος θα αρπάξει πρώτος το αντικείμενο ,που θα ακουστεί;Οι ευκαιρίες είναι τρεις.
-Αραχνούλες πεινασμένες ψάχνουνε για φαγητό ποια θα είναι η πιο γοργή που θα αρπάξει την τροφή;: Τα παιδιά-αραχνούλες είναι στις φωλιές τους και στην τάξη υπάρχουν σκόρπια έντομα σε διάφορα σημεία φανερά και...λιγότερο φανερά που με το σύνθημα οι αράχνες πρέπει να αρπάξουν και να πάνε στη φωλιά τους. Ποια θα βρει και θα μαζέψει στη φωλιά της τα πιο πολλά;
-Μάντεψε ποιο έντομο έχεις στο κεφάλι με ερωτήσεις αλλά και με παντομίμα: Τοποθετούμε στο στεφάνι που φορά ένα παιδί μια καρτέλα ενός εντόμου και αυτό προσπαθεί με ερωτήσεις να μαντέψει ποιο έντομο είναι. Αν το βρει κερδίζει την καρτέλα. Για να τους δυσκολέψουμε λίγο βάζουμε αρχικά το όριο των 5 ερωτήσεων. Μπορούμε σαν παραλλαγή και όταν τα παιδιά εξοικειωθούν με το παιχνίδι να το παίξουμε και με παντομίμα.

-Στο ράφι της κουζίνας μας είναι ένας ψύλλος: Το γνωστό τραγούδι γίνεται ευκαιρία για να παίξουμε με τα φωνήματα και τα γράμματα (και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήσαμε ένα Λ στον 'Ψύλλο"). Το τραγουδάμε αφαιρώντας ένα ένα γράμμα αλλά και αντίστροφα προσθέτοντας ένα ένα γράμμα)


...κι επειδή μας αρέσουν τα δύσκολα το τραγουδάμε και παρουσιάζοντας κάθε φορά  διαφορετικό φώνημα μπερδεμένα πχ. Στο ράφι της κουζίνας μας είναι ένας ΨΥ αγαπώ τον ΨΥ μας κι ας μην είναι ΦΙ μας και μετά ΨΥΛΟ-ΦΙΛΟ ή με όποια σειρά επιθυμείτε προσπαθώντας να τα μπερδέψετε.
-Φτιάξε τις τελείες  με την κλωστή και φαντάσου τι θα βγει:Έχουμε ορίσει στο χαρτί διάφορα σημεία έντονα με μαρκαδόρο και τα παιδιά πρώτα με το μολύβι και στη συνέχεια με την κλωστή ακολουθούν τη διαδρομή... κι έτοιμη η κατασκευή και με ζωγραφική.
-Παίζουμε με τα αρχικά; Στο πάτωμα σκορπισμένα γράμματα και καλούμε τα παιδιά να αναγνωρίσουν το αρχικό γράμμα του κάθε εντόμου που τους λέμε πχ. Κ για την κατσαρίδα, Μ για μέλισσα και να πατήσουν πάνω σε αυτό. Και το παίζουμε και αντίστροφα σκορπίζουμε εικόνες εντόμων στο πάτωμα ή μέσα σε στεφάνια και δείχνουμε ένα γράμμα και τα παιδιά πχ. Μ και τα παιδιά πρέπει να μπουν στο στεφάνι που υπάρχει το  μυρμήγκι, η μέλισσα, ο μάντης,κοκ.
          
-Αραχνούλα πονηρή βγήκε στο σεργιάνι έντομα να πιάσει όσα πιο πολλά μπορεί...
Κυνηγητό εντόμων είναι ουσιαστικά αυτό το παιχνίδι. Ένα παιδί αράχνη παραμονεύει τα έντομα που βγαίνουν από τη φωλιά τους για να χαρούν τον ήλιο και τα κυνηγά. Όποιο έντομο ακουμπήσει με την κορδέλα- ιστό το ακινητοποιεί.
-Φτερουγίζει και πετά, αν τις βούλες μετρήσω σωστά! Ένα παράξενο κλαδί, φτιαγμένο από μας και το παιδί που παίζει, βάζει πάνω, τη πασχαλίτσα που πρέπει και τον αριθμό. Η άνοιξη όμως στη πασχαλίτσα, που έχει τρεις βούλες, ζωγράφισε άλλες δύο. Ποια θα μου δώσεις; Ο αέρας πήρε από τη πασχαλίτσα τόσες βούλες. Πόσες τις έμειναν; Κρατώ μια πασχαλίτσα με δύο βούλες. Μπορείς να βάλεις κοντά της μια πασχαλίτσα με πέντε βούλες περισσότερες;
-Παρατηρώ και επαναλαμβάνω το μοτίβο που κοιτώ: Τα παιδιά έχουν μπροστά τους ένα μοτίβο. Μπαίνουν στη σειρά σύμφωνα με το μοτίβο που βλέπουν.(πεταλούδα-χέρια στη μέση,μυρμήγκι στα τέσσερα και μάντης-χέρια μπροστά)
-Όταν ήρθε η νυχτιά, τα έντομα παίζουν με τα αστέρια τα φωτεινά: Ένα λευκό σεντόνι με μαύρα έντομα και το φως ενός φακού. Ποιο έντομο νομίζεις ότι είναι; 
-Λιβελούλα όλο πετά και τα λουλούδια χαιρετά: Η νηπιαγωγός ψιθυρίζει σε ένα παιδί τρία ονόματα παιδιών και το παιδί πρέπει να πάει να χαϊδέψει τα κεφάλια των παιδιών , που άκουσε. Μετά το κάνουμε λίγο πιο δύσκολο. Γυρνάμε ανάποδα τις καρτέλες των ονομάτων. Το παιδί-λιβελούλα τραβάει μία κάρτα, αναγνωρίζει το όνομα της καρτέλας και κάνει το ίδιο.
-Πέτα, πέτα πασχαλίτσα ψηλά, για να μου φέρεις παπουτσάκια από του... τα ποδαράκια: Δύο παιδιά ακούνε τη ρίμα, στην οποία προσθέτουμε το όνομα ενός παιδιού. Τα παιδιά πρέπει να τρέξουν στο παιδί που άκουσαν το όνομα του και να του βγάλουν από ένα παπούτσι. Μετά πρέπει να τρέξουν και  να το βάλουν μέσα στο κουτί. Ποιο θα τα καταφέρει πρώτο;
-Αχ, σφήκα πονηρή, χρειάζομαι της μανούλας το φιλί: Η σφήκα τσιμπάει κάπου δύο παιδιά. Τα παιδιά πιάνουν το συγκεκριμένο μέρος και τρέχουν στο σημείο που έχει οριστεί. Δεν πρέπει να πάρουν καθόλου το χέρι από το τραύμα τους.
-Πεινασμένη αράχνη ορμά και τις μύγες κάνει μια χαψιά: Ένας ιστός σχεδιασμένος με κιμωλία. Κάθε αράχνη διαλέγει την είσοδο της. Με το σταμάτημα του τραγουδιού, κάθε αράχνη πηγαίνει στο κέντρο του ιστού και μαζεύει όσες μύγες μπορεί. Δεν πρέπει όμως να πατήσει και να χαλάσει τις γραμμές του ιστού.Και οι ζημιές φαίνονται πάνω στη κιμωλία!
-Μετά το παραμύθι δεν υπήρχε ρεβίθι... Διαβάζουμε το παραμύθι του Αισώπου "Το περιστέρι και το μυρμήγκι".Συζητάμε τις έννοιες των ρημάτων "επιπλέω" και "βυθίζομαι". Το καταλάβαμε; Όταν λέμε το ρήμα "επιπλέω", ανεβαίνουν στην επιφάνεια του τραπεζιού και όταν λέμε "βυθίζομαι", κάτω από το τραπέζι. Μαντεύουμε ποια αντικείμενα θα βυθιστούν και ποια όχι.

-Ποιο είναι βαρύ ή ελαφρύ, η τραμπάλα θα μου πει:Σε μία τραμπάλα τοποθετούμε μια εικόνα και ζητάμε από το παιδί που παίζει να βάλει από την άλλη κάτι ελαφρύ ή βαρύ, ανάλογα. Στην επόμενη φάση, δίνουμε στο παιδί δύο κάρτες και εκείνο τις τοποθετεί.

-Σε μία μυρμηγκοφωλιά ήταν μια φορά: Το παιδί- φρουρός καλωσορίζει τους φίλους του στη φωλιά. Κάθε παιδί κρατά μία κάρτα-εισιτήριο. Ο φρουρός τις κοιτά και αφήνει να μπει μέσα στη φωλιά, εκείνα τα παιδιά, που έχουν στη κάρτα τους ένα ολοκληρωμένο μυρμήγκι.


Η Λούλα η λιβελούλα !

Αράχνη πλέκει σταθερά κι συμμετρικά...

και της τρέχουν τα σάλια, μ'αυτό που κοιτά!

- Ένα τραγούδι γίνεται ζωγραφιά: Συγκεντρώνουμε τραγούδια για τα έντομα και αφού τα τραγουδήσουμε αποφασίζουμε να τα ζωγραφίσουμε. Τα παιδιά διαλέγουν το αγαπημένο τους και το αποτέλεσμα;




Με μαύρη και κόκκινη πινελιά 
και η πασχαλίτσα δεν ξέρει πως να κρύψει τη χαρά!

Τι κι αν είναι μικρό. Είναι τόσο δυνατό.