Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΑΣΕ

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΑΣΕ


Φθινοπώριασε! Ο σπίνος σώπασε...
Μου το λένε του πλατάνου τα γυμνά κλαδιά
κι η φορτωμένη μου ροδιά!
Το φωνάζουν οι άδειες των πουλιών φωλιές
κι οι μυρωμένες λεμονιές!...
Τα βγάζουμε; "Μες στην παλάμη μου κρατώ κάτι από φθινόπωρο..." Τα παιδιά σε κύκλο. Ένα παιδί στο κέντρο λέει το τραγουδάκι ακουμπώντας κάθε φορά ένα παιδί. Στο παιδί που σταματά του ζητά να πει κάτι από Φθινόπωρο. Αν πει κάτι σωστό παραμένει στο παιχνίδι, αν όχι βγαίνει. Στο τέλος όποια παιδιά βγήκαν καλούνται να κάνουν μια δοκιμασία για να ξαναμπούν στο παιχνίδι. 

Ένα φύλλο ταξιδεύει στον κύκλο...Σαν το μουσικό καπέλο ένα φύλλο ταξιδεύει στον κύκλο από χέρι σε χέρι με την υπόκρουση μουσικής. Όταν σταματήσει η μουσική το παιδί που κρατά το φύλλο καλείται να πει κάτι από Φθινόπωρο.
Φαντάσου: Η φαντασία δημιουργεί και κάθε παιδί προσθέτει κάτι πάνω στην ανθρώπινη μορφή του φθινοπώρου.



Η καθαριότητα του Φθινοπώρου: Το Φθινόπωρο καθάρισε και τακτοποίησε τα πράγματα του. Ζήλεψε ο Χειμώνας και κάποια στιγμή ,που το Φθινοπωράκι δεν έβλεπε, του πήρε τα πράγματα και τα έβαλε σε ένα καλάθι. Ποια θυμάστε απ' αυτά; Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες και διαλέγουν το όνομα της ομάδας. Μόλις τελειώσει η κλεψύδρα, κάθε ομάδα αναφέρει τα ονόματα που θυμάται από τα κρυμμένα πράγματα. Τα λάθη αφαιρούνται από τα σωστά και ορίζεται ο νικητής.

 Σκοτείνιασε νωρίς: Σκιές φθινοπωρινών αντικειμένων. Χάθηκαν οι εικόνες στη φθινοπωρινή νύχτα. Για να λάμψουν, στο φως της ημέρας πρέπει το παιδί να  διαλέξει μία εικόνα. Να την αναγνωρίσει και να  φτιάξει μια πρόταση που να περιέχει την εικόνα που έτυχε.


Ο βασιλιάς του φθινοπώρου: Ένα παιδί γίνεται βασιλιάς στο κάστρο του φθινοπώρου. Ο βασιλιάς όμως, νιώθει μόνος και θέλει φίλους. Κάθε παιδί διαλέγει μια εικόνα απ΄αυτές που υπάρχουν κάτω και τη δείχνει στο βασιλιά. Αν η εικόνα δείχνει κάτι από το βασίλειο του, ο βασιλιάς τον καλεί να μείνει.

Σκιουράκια πεινασμένα: Παίζεται σαν τις μουσικές καρέκλες, μόνο που τώρα στο χώρο υπάρχουν καρύδια για φαγητό.
Φύλλα φθινοπωρινά: Δυο ομάδες στο παιχνίδι. Τα κόκκινα φύλλα και τα καφέ. Στα χέρια τους έχουν δεμένες τις αντίστοιχες κορδέλες. Η κόκκινη ομάδα στέκεται όρθια, όταν ακούει τη φράση "Φθινόπωρο γλυκό, πολύ σε αγαπώ". Η καφέ ομάδα πρέπει να καθίσει κάτω σ' αυτή τη φράση. Στη φράση "Φθινόπωρο χλωμό, πολύ σε αγαπώ" γίνεται το αντίθετο. Για να το δυσκολέψουμε λίγο βάλαμε και μία άλλη φράση "Φθινόπωρο μικρό, πολύ σε αγαπώ". Στο άκουσμα της τελευταίας όλα τα παιδιά πρέπει να καθίσουν κάτω. Μετά το φύσημα του αέρα ποια φύλλα θα μείνουν στο παιχνίδι και ποια θα φύγουν;
Φύλλα, φύλλα παντού φύλλα: Φορώντας τις κορδέλες στα χέρια ζητάμε ζευγαράκια φύλλων με το ίδιο χρώμα και ζευγαράκια φύλλων με διαφορετικό.
Πατρόν ατομικών εργασιών:

Φθινοπώριασε και μια μικρή εικόνα φθινοπωρινή μεταμορφώνεται σε απίθανη ζωγραφική

Φθινοπώριασε 
και οι μπατονέτες χορεύουν στο χαρτί φτιάχνοντας ένα δεντρί.
Φθινοπώριασε
 και το κοράκι έφυγε απ' τον αγρό, παίρνοντας μαζί του κάτι από εδώ.
Φθινοπώριασε 
και το σαλιγκάρι μετά τη βροχή, κάνει το σεργιάνι του στη εξοχή.


Φθινοπώριασε! Τι κι αν η μελαγχολία μας συντρόφιασε...
Στης φαντασίας το σεντόνι παιχνίδια κι όνειρα ο νους απλώνει...

4 σχόλια:

  1. Αναστασια συγχαρητήρια για την δουλειά σου!!!!Σε παρακολουθώ από πέρυσι και δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμασω!!! Υπέροχη γραφή,με απλές λέξεις γεμάτες σε νόημα και υπεροχες δραστηριοτητες και παιχνίδια!!!! Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ που τα μοιράζεσαι μαζί μας!¡!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητώ συγγνώμηαη από τη Λίνα!! Συγχαρητήρια και στις δύο σας!!!!Η αξια της συνεργασίας σας είναι ανεκτίμητη και το αποτέλεσμά της ένα υπέροχο δώρο-βοήθημα για μας!!!!

      Διαγραφή