Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

Κανόνες της Τάξης


Αφού γνωρίσαμε την τάξη μας και τους χώρους του σχολείου γενικότερα συζητάμε για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε μέσα και έξω από αυτήν. Δίνουμε έμφαση όχι μόνο στη συμπεριφορά μεταξύ μας αλλά και στο πως πρέπει να χειριζόμαστε και να προσέχουμε τα αντικείμενα της τάξης και του σχολείου.
Με το ξεκίνημα της χρονιάς κάνουμε ένα "άτυπο" συμβόλαιο μεταξύ μας. Η τάξη μας είναι το σπίτι μας και οι συμμαθητές μας η οικογένεια μας για όσο χρόνο βρισκόμαστε εκεί. Έτσι λοιπόν ορίζουμε τους κανόνες που θα διέπουν τη σχολική μας ζωή.
Παίζουμε το παιχνίδι "Η Χώρα των Καλών τρόπων" και η "Χώρα των κακών τρόπων" και τη ζωγραφίζουμε. για να μη γίνουμε σαν τη χώρα των κακών τρόπων πρέπει να φτιάξουμε κανόνες.
Όμως επειδή αγαπούμε την τάξη μας και φροντίζουμε για αυτήν κάθε χρόνο της δίνουμε και ένα νέο όνομα κι επειδή προσπαθούμε να λειτουργούμε ως ομάδα δίνουμε τον 'όρκο" της χρονιάς με τα χέρια ενωμένα...
Για φέτος η τάξη μας ονομάστηκε "Ηλιοφώτιστη" και το σύνθημά μας είναι:
"Εγώ για σένα εσύ για μένα και όλοι μαζί μια τάξη δυνατή!" Και φυσικά μία κατασκευή ομαδική το αποδεικνύει.




Την προηγουμένη χρονιά το σύνθημα μας ήταν "Ένας για όλους και όλοι για έναν" με την αντίστοιχη ομαδική εργασία.




 και "Όλοι μαζί σαν οικογένεια"




"Μόνος σου δεν μπορείς να καταφέρεις πολλά αν δεν έχεις τη βοήθεια του φίλου σου" γιαυτό φτιάξαμε  το δέντρο των πουλιών, που τα παιδιά ανα δύο βάλανε στο δέντρο της τάξης το δικό τους πουλί που έγινε με τη παλάμη των χεριών τους(το ένα σχεδίασε το χέρι του άλλου)



"Αν μπορέσεις  όλη τη χρονιά να αγαπάς και να προσέχεις τους συμμαθητές σου, να δουλεύεις ομαδικά ξεκινάς με κέφι και χαρά για το σχολείο γιατί εκεί σε περιμένουν οι φίλοι σου"




και φυσικά και δεν ξεχνάμε ποτέ τις "λέξεις που κρύβουν ευγένεια σαν σαντιγί και σαν φράουλα ζουμερή"





1 σχόλιο: