Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ


ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ...Πριν έρθει και μας τρομοκρατήσει, είπαμε να τον γνωρίσουμε. Ταξιδέψαμε στην Αρχαία Ελλάδα και μιλήσαμε για τον Εγκέλαδο, τον αρχηγό των γιγάντων και το τέλος του.
Μύθοι απ' όλο τον κόσμο, όταν οι άνθρωποι, μέσα από τη φαντασία προσπαθούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο του σεισμού( οι χελώνες που κρατούσαν τη γη από τη Νότια Καλιφόρνια, ο βάτραχος που κοάζει από τη Κίνα, οι ψύλλοι που τσιμπούσαν τους σκύλους από την Ρωσία κλπ) 
Γιατί άραγε αυτές οι χώρες και όχι άλλες έπλασαν τους μύθους για τους σεισμούς;
Η θεά Αθηνά νίκησε τον Εγκέλαδο και του πέταξε ένα νησί, ίσως τη Σικελία και τον σταμάτησε. Τα παιδιά-κάτοικοι όμως έχτισαν σπίτια πάνω σ' αυτό το νησί, αλλά ο Εγκέλαδος δεν ξεχνά ποτέ.(αναπαράσταση του μύθου)


Τι είναι όμως ο σεισμός; Πως είναι η γη που ζούμε; Τι είναι ο σεισμογράφος; Τι σημαίνει το Χ πάνω στα κτίρια που σημειώνουν πάνω στα κτίρια μετά το σεισμό; Τι κάνω την ώρα του σεισμού; Γιατί πρέπει να ακολουθήσω μια συγκεκριμένη σειρά την ώρα αυτή; Συζήτηση και αναπαράσταση, όπου μπορούμε για να καταλάβουν τα παιδιά το φαινόμενο αυτό. Ασκήσεις για να μάθουν που θα κρυφτούν, πότε θα βγουν, που θα πάνε και πως.

Λάβα (ο μανδύας της γης) και πάνω σ' αυτή υπάρχουν οι πλάκες της γης. Μερικές φορές οι πλάκες συγκρούονται μεταξύ τους προκαλώντας στην επιφάνεια της γης  ένα δυνατό κούνημα, το σεισμό.


 Αναπαραστούμε πειραματικά με πετσέτες τη δημιουργία του σεισμού. Οι πετσέτες είναι τα στρώματα (τεκτονικές πλάκες) της γης. Ήταν μια φορά, λοιπόν, μια όμορφη πόλη......που ξαφνικά ένας μεγάλος σεισμός την ταρακούνησε γερά... και αυτό που απέμεινε ήταν συντρίμμια θλιβερά!

    

Τι πρέπει να πάρω μαζί μου, όταν θα φύγω από το κτίριο;
Στον μαυροπίνακα υπάρχουν σπίτια που τα παιδιά τα παρατηρούν και βάζουν Χ σ' αυτά που πρέπει.Είναι ανίκητος ο Εγκέλαδος; ΟΧΙ εάν μπορούμε να διαχειριστούμε το φόβο που μας προκαλεί.
Έτσι η ερώτηση που ακολουθεί είναι τι κάνουμε όταν φοβόμαστε; Τρέχουμε, κλαίμε, φωνάζουμε, κρυβόμαστε, τσιρίζουμε...οι απαντήσεις των παιδιών. Και ο Εγκέλαδος χαίρεται και τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση
Και τι μας διώχνει το φόβο; Πράγματα που μας ευχαριστούν... Οι απαντήσεις των παιδιών ποικίλες: Μένω ήρεμος  και σκέφτομαι ότι...
- είμαι στην παραλία
- είμαι αγκαλιά με τη μαμά
- είμαι μαζί με τους φίλους μου και τρώω παγωτό
- είμαι στην παιδική χαρά
- κάνω κούνια
- η μαμά και μπαμπάς με τρελαίνουν στα φιλιά
- κάνω μια βόλτα
- βλέπω Καραγκιόζη και γελάω
- παίζω με τον αδελφό μου
- πάω βόλτα με τη μαμά και το μπαμπά

"Το Ρόπαλο του Εγκέλαδου" παιχνίδι:
Τα παιδιά στο κύκλο και παίζει η νηπιαγωγός ρυθμικά το ταμπουρίνο. Τα παιδιά όσο διαρκεί το χτύπημα περνούν από χέρι σε  χέρι ένα ραβδί. Με το σταμάτημα του ταμπουρίνου όποιο παιδί κρατά το ραβδί χτυπά στη γη το ραβδί δυνατά. Ένα χτύπημα πηδάμε μια φορά... Αντιγράφουμε  με πηδήματα τον αριθμό των χτυπημάτων.
 -Γίνομαι χτίστης και φτιάχνω ένα κτίριο γερό και ψηλό: Σε χρόνο συγκεκριμένο τα παιδιά προσπαθούν να φτιάξουν ένα "κτίριο"  με τουβλάκια και κερδίζει αυτός που θα καταφέρει και τα δύο.

                                   

Κατασκευές "αντισεισμικές"

                           

                                          

Και κατασκευές με πλαστελίνη και ξυλάκια. Ποιος θα φτιάξει την πιο "στέρεη" και ανθεκτική κατασκευή;


                    

Ποιος θα είναι ο Εγκέλαδος; Το τζένγκα γίνεται ουρανοξύστης και το παιχνίδι αρχίζει για να δούμε ποιος θα είναι ο Εγκέλαδος που θα τον γκρεμίσει.


Δεν είμαστε μόνο εμείς που πρέπει να προστατευτούμε από το σεισμό. Είναι και τα ζώα, που η συμπεριφορά τους αλλάζει λίγο πριν το σεισμό.

Τα πουλιά φτερουγίζουν αθόρυβα από τα κλαδιά τους.


Τα βατράχια στη λίμνη κοάζουν και πηδούν από νούφαρο σε νούφαρο.


Τα ψάρια κολυμπούν στην επιφάνεια της θάλασσας και πηδούν και πάνω από την επιφάνεια της.


Τα ερπετά και τα ποντίκια βγαίνουν μέσα από το χώμα και τρέχουν πριν το σεισμό.Σεισμόπληκτα φύλλα εργασίας:

Ομαδικές εργασίες:


Ζωγραφίζουμε τα βήματα που θα μας προφυλάξουν

                       

Όταν οι χελώνες διαφώνησαν...Η φαγούρα των σκύλων και ο σεισμός


Όταν τα ζώα προαισθάνονται...


Αν υπήρχε μπορεί να ήταν κι έτσι...
Ο σεισμός όμως δεν προκαλεί μόνο φόβο αλλά και αστείες παιδικές απαντήσεις, στην ερώτηση:
Αν ήταν καλοκαίρι και ήσασταν στη θάλασσα και γινόταν σεισμός τι θα κάνατε;

Θα μπω μέσα στο νερό.
Θα κρυφτώ κάτω από την ξαπλώστρα.
Θα μπω κάτω από την ομπρέλα.
Θα σκεπαστώ με την πετσέτα.
Και θα σκάψω στην άμμο μια λακκούβα και θα μπω μέσα.

Ας είναι καλά, γιατί το φόβο τον κάνουν γέλιο.


  

2 σχόλια: