Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

Μες στην τάξη μας εμείς είμαστε όλοι συνεπείς!Με το σύνθημα "Μες στην τάξη μας εμείς είμαστε όλοι συνεπείς! Στους κανόνες πειθαρχούμε και σε όλους υπακούμε!" ξεκινάμε δυναμικά τη φετινή χρονιά... ουσιαστικά πια! Έτσι λοιπόν, το δέσιμο της ομάδας για φέτος γίνεται παιχνίδι και οι κανόνες της τάξης απαραίτητοι. Ξεκινάμε με το νέο όνομα της τάξης όπως κάθε χρόνο και η τάξη μας γίνεται φέτος "Η τάξη της χαράς" και το δηλώνουμε έμπρακτα
"Η τάξη της χαράς φτιάχτηκε από μας!"


Και φυσικά ορίζουμε τους κανόνες που θα διέπουν τη σχολική μας ζωή και παίρνουν τη μορφή υπόσχεσης αυτή τη φορά γιατί η λέξη κανόνας μας πέφτει βαριά. Το συμβόλαιο της τάξης είναι έτοιμο χωρίς πολλά ΜΗ και ΔΕΝ γιατί το ΜΗΔΕΝ μας οδηγεί στην ΑΤΑΞΙΑ και φυσικά αποφεύγουμε τους κανόνες που δεν μπορούμε να τηρήσουμε! Λίγοι λοιπόν και περιεκτικοί οι κανόνες του συμβολαίου μας. Βέβαια ειπώθηκαν πολλοί περισσότεροι αλλά επιλέχθηκαν από τα παιδιά αυτοί ως πιο σημαντικοί!


Ξεχωρίσαμε τη ΣΩΣΤΗ συμπεριφορά από τη ΛΑΘΟΣ με παιχνίδι. Τα παιδιά κρατούν ένα τουβλάκι κόκκινο στο ένα χέρι και ένα πράσινο στο άλλο. Κάθε φορά που άκουγαν μια απαγορευτική συμπεριφορά, πχ. Αφήνουμε τα παιχνίδια σκόρπια όπου βρούμε! σηκώνανε το κόκκινο τουβλάκι. Με τη θετική εντολή πχ. Κρατάμε την τάξη καθαρή! το πράσινο τουβλάκι.
Και φυσικά τα τουβλάκια μας αυτά έγιναν το έναυσμα για να "χτίσουμε" με γερά θεμέλια το σχολείο μας...
Γιατί μια τάξη ενωμένη στηρίζεται σε δυνατές βάσειςΚαι φυσικά πάντα υπάρχουν πράγματα που μας ενοχλούν και τα διώχνουμε και από τη σκέψη και από τη ζωή μας. Μια παλιά ανάρτηση συναδέλφου (δυστυχώς δε θυμόμαστε ούτε το όνομα ούτε το site πέρασαν αρκετά χρόνια που την πρωτοφτιάξαμε) εμπλουτίστηκε και από αυτήν ξεπήδησε η δική μας εκδοχή και στολίσαμε την πόρτα της τάξης μας, μέσα και έξω:
"Ό,τι μας ενοχλεί και ότι μας στενοχωρεί έξω από την τάξη θα βρεθεί!"


και ...
"Μέσα στην τάξη εμείς κρατάμε μόνο αυτά που προτιμάμε!"


Οι λέξεις είναι αυτές που επιλέχθηκαν από τα παιδιά! Και φυσικά έγιναν τραγούδι...
Λέμε "ΝΑΙ" με τη μελωδία του τραγουδιού του Λ. Κηλαηδόνη:

Στο ΧΑΡΑ λέμε ΝΑΙ, στη ΦΙΛΙΑ λέμε ΝΑΙ,
στα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ λέμε ΝΑΙ, στην ΗΣΥΧΙΑ λέμε ΝΑΙ!
Στις ΑΓΚΑΛΙΤΣΕΣ λέμε ΝΑΙ και στα ΓΕΛΙΑ λέμε ΝΑΙ!
ΟΧΙ στους καυγάδες, ΟΧΙ στα ΚΛΑΜΑΤΑ
ΟΧΙ στις κοροϊδίες, ΟΧΙ στο ΘΥΜΟ!

Στη ΣΥΖΗΤΗΣΗ λέμε ΝΑΙ, στην ΟΜΑΔΑ λέμε ΝΑΙ!
Στην ΕΥΓΕΝΕΙΑ λέμε ΝΑΙ, στο ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ λέμε ΝΑΙ!
Στη ΣΥΓΓΝΩΜΗ λέμε ΝΑΙ, στη ΒΟΗΘΕΙΑ λέμε ΝΑΙ!
ΟΧΙ στις ΑΤΑΞΙΕΣ, ΟΧΙ στις ΔΥΝΑΤΕΣ ΦΩΝΕΣ,
ΟΧΙ στην ΑΓΕΝΕΙΑ, ΟΧΙ στις ΠΟΝΗΡΙΕΣ!

Και φυσικά το πιο δυναμικό σύνθημα: "ΌΛΑ για ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ στη θέση τους!"


3 σχόλια: