Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ


Η αμυγδαλιά

                                     

Το έναυσμα για να της αφιερωθεί η συζήτηση και οι δραστηριότητες που ακολούθησαν, δόθηκε από τα ίδια τα παιδιά που μας "πληροφόρησαν" ότι οι αμυγδαλιές είχαν ανθίσει. Απλά λοιπόν μιλήσαμε γι' αυτήν την όμορφη νύφη που ξεγελιέται και στολίζεται μέσα στον χειμώνα.
Υπάρχει καλύτερη αρχή από έναν μύθο και ένα παραμύθι; Διηγηθήκαμε στα παιδιά τον μύθο της Φυλλίδας και του Δημοφώντα  και διαβάσαμε το παραμύθι της κοπέλας που αγάπησε τον Βοριά από το βιβλίο "Οι μύθοι των λουλουδιών".

  

-Τραγουδήσαμε το "Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά" , γνωρίσαμε τον ποιητή και την ιστορία του ποιήματος. Ο Δροσίνης καθόταν στο παράθυρο του σπιτιού του και έβλεπε την ξαδέλφη του που καθόταν κάτω από μια αμυγδαλιά. Εκείνη, καθώς κούνησε το δέντρο, τα άνθη έπεσαν πάνω της και στόλισαν τα όμορφα μαλλιά της. Το ποίημα, μ΄αυτή την αφορμή είχε ήδη γραφτεί και η μούσα του ποιητή πρόλαβε να δει τον χιονιά στα μαλλιά της, γιατί πέθανε σε μεγάλη ηλικία. Το ποίημα μελοποιήθηκε στο μέτωπο από τον Γεώργιο Κωστή το 1885 και σιγοτραγουδιόταν από τους φαντάρους που ονειρεύονταν τις "χαρές" της ειρήνης και τον γυρισμό τους.
- Ακούσαμε τον "Κακό βοριά" από τον Λουδοβίκο των Ανωγίων" και ζητήσαμε από τα παιδιά να μας περιγράψουν εικόνες και εντυπώσεις μετά το τέλος της αφήγησης των οποίων οι απαντήσεις καταγράφηκαν.





- Ένα πολύ όμορφο ποίημα που αναφέρεται στην παλέτα των χρωμάτων που κρατά η αμυγδαλιά και φυσικά το εικονογραφήσαμε είναι της Γαλάτειας  Γρηγοριάδου-Σουρέλη,  "η μυγδαλιά".

Φίλησε η αυγή τον ήλιο,
μα της πέσανε φιλιά.
Ήρθαν και σκαλώσαν
πάνω στην αμυγδαλιά.

Σκύβει ο ήλιος να τα πιάσει
και τα κάνει ροζ-μαβιά.
Τρέχει η αυγή να τα προφτάσει
 και τα κάνει βιολετιά.

Μπαίνει ο ήλιος στην καρδιά τους
κι έγιναν λευκά σαν φως,
μπαίν' η αυγή στα πέταλα τους
και προβάλλει ροζ ανθός.

Κι έτσι τώρα, μυγδαλίτσα,
τους ανθούς σου έχουν φωλιά
της αυγούλας η φρεσκάδα
και του ήλιου τα φιλιά.

- Φάγαμε αμύγδαλα, σκέτα, αλατισμένα, βρήκαμε τρόπους να τα σπάσουμε εκτός από το σφυρί.
- Ταξινομήσαμε τους καρπούς, γνωρίσαμε τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και παίξαμε με αυτά.(τρία άσπαστα αμύγδαλα- δύο καθαρισμένα- πέντε ξεφλουφισμένα κοκ)
- Μέσα σε ένα διάφανο βάζο βάλαμε μερικά αμύγδαλα και υποθέσαμε. Πόσα μπορεί να είναι; Τα μετρήσαμε. Πόσα ήταν; Πόσα θέλουμε ακόμα για να γίνουν τόσα ή πόσα πρέπει να αφαιρέσουμε;
- Σε ένα θρανίο φτιάξαμε μια γραμμή με αμύγδαλα και κάθε παιδί έριξε ένα αμύγδαλο και μετρήσαμε πόσα μπόρεσε να βγάλει από τη γραμμή. Οι πόντοι σημειώθηκαν και υπήρχε στο τέλος νικητής.
- Δύο λαβίδες για παγάκια και δύο πιάτα. Πόσα αμύγδαλα θα μπορέσεις να μεταφέρεις στο πιάτο με τη λαβίδα, πριν τελειώσει η κλεψύδρα;
-  Μοσχοβόλησε το σχολείο από το νοστιμότατο αμυγδαλογλυκό που φτιάξαμε με την εξής συνταγή:
1 φλ. τσαγιού βούτυρο        Εσάνς αμυγδάλου
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη          3 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αυγά                                   1 φλ. τσ. γάλα
1 φλ. τσ. αμυγδαλόψιχα
1/2 φλ.ζάχαρη που ανακατεύουμε με την αμυγδαλόψιχα μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα.
Χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ εκτός από το μείγμα της αμυγδαλόψιχας. 
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ορθογώνιο ταψί 33x23 ή ένα στρόγγυλο και ρίχνουμε μέσα μεγάλες κουταλιές από το χυλό, ενώ πασπαλίζουμε ανάμεσα το μείγμα αμυγδαλόψιχας. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40'. Το περιχύνουμε αφού κρυώσει με ζεστό σιρόπι που φτιάχνουμε με  1φλ.νερό και 1 φλ. ζάχαρη και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα από λεμόνι. το σερβίρουμε πασπαλισμένο με κανέλα και αμυγδαλόψιχα.

Προτεινόμενα φύλλα εργασίας:


   



       



Ανθισμένες ατομικές και ομαδικές κατασκευές και όχι μόνο:

 Η Φυλλίδα


Η αμυγδαλιά με τέμπερα (ατομική)


Το ποίημα  της Γαλάτειας Γρηγοριάδου- Σουρέλη


Η αγάπη της κοπέλας για τον Βοριά


Ατομική εργασία με γκοφρέ, αμύγδαλα


Με ζωγραφική και το τύπωμα από το κάτω μέρος ενός πλαστικού μπουκαλιού 
βουτηγμένο στη τέμπερα.


"Μεταμορφώθηκε σε δέντρο για την αγάπη
μα καθόλου δεν τη νοιάζει κι ας μένει "γυμνή" στου χειμώνα το αγιάζι"







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου