Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

ΔΟΝΗΣΗ- ΗΧΟΣ

 ΔΟΝΗΣΗ- ΗΧΟΣ
Μέσα από την ενότητα του σεισμού, ακούστηκε η λέξη "δόνηση". Ρώτησαν τη σημασία της λέξης. Μια απλή εξήγηση γιατί η κυρία βρέθηκε απροετοίμαστη.
Κάπως έτσι μιλήσαμε για τη δόνηση.
Ένα παιδί σε μία καρέκλα. Μια δύναμη πάνω στην καρέκλα και το παιδί άρχισε να δονείται. Ένα πανί που το κρατάνε δύο παιδιά και προκαλούν στο πανί μικρές και μεγάλες δονήσεις. Η ενέργεια προκαλεί δόνηση που είναι αόρατη, αλλά υπάρχει. Ένα γυάλινο μπολ, μια διαφανή μεμβράνη, μερικά πον πον και μια πηγή ενέργειας (μολύβι- ένα δάχτυλο). Παρατηρούμε τι συμβαίνει. Όταν χτυπάω σιγά πάνω στη μεμβράνη, όταν χτυπάω πιο δυνατά. Τι θα γίνει αν ρίξουμε πάνω στη μεμβράνη μια σταγόνα νερό; Τι θα γίνει αν η μεμβράνη δέχεται ενέργεια- χτυπήματα από τέσσερα σημεία; Ας το δοκιμάσουμε.
Περάσαμε πάνω και κάτω από ένα σχοινί, προσπαθώντας να μη προκαλέσουμε δονήσεις.
Τα παιδιά κρατήσανε ένα μεγάλο πανί, με μια μπάλα στη μέση. Προκαλέσαμε μικρές και μεγάλες δονήσεις, προσέχοντας να μη φύγει η μπάλα πάνω από το πανί.

ΗΧΟΣ- ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ:
Τι είναι ήχος; Πως μεταδίδεται; Έντονος, απαλός, φασαρία;
-Το παιδί κάθεται στη μία άκρη του τραπεζιού και από την απέναντι πλευρά, έχοντας το αυτί πάνω στο τραπέζι και τα μάτια κλειστά, ακούει τον ήχο και πρέπει να βάλει το τουβλάκι στη εικόνα που νομίζει(ήχος με ένα δάχτυλο, με πέντε δάχτυλα σαν να παίζω πιάνο, μια μπουνιά πάνω στο τραπέζι, καθόλου ηχητικό κύμα )
- Που υπάρχει και που δεν υπάρχει το ηχητικό κύμα; Σε δύο Α4 υπάρχουν εικόνες. Κάθε παιδί τοποθετεί το τουβλάκι που κρατά στην εικόνα που απαντά στην ερώτηση.
Στη καθημερινή μας ζωή μιμούμαστε ήχους. Δείχνοντας μια εικόνα μπορείς να κάνεις τον ήχο που κάνει; (η καλύτερη απόδοση ήχου ήταν του μωρού που κλαίει ) Γιατί άραγε;
- Αν έβαζες χρώμα σε κάποιον ήχο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί: Δίνουμε περιγραφικά ήχους στο παιδί και ζητάμε να μας πει τι χρώμα θα έβαζε στα ηχητικά κύματα .Στο αυτοκίνητο που φρενάρει έβαλαν μαύρο. Στη βροχή έβαλαν γαλάζιο. Στη καταιγίδα μαύρο κοκ.
- Ακούσαμε από τον υπολογιστή ήχους και τους αναγνωρίσαμε.


Τι ακούω; Ήχο δυνατό, σιγανό ή ενοχλητικό;
Αυτός ο ήχος, τι ένταση έχει; 
Τον σημειώνουμε με βάση τον παραπάνω πίνακα.





Ηχητικά κύματα απαλά 
ξεχύθηκαν από του πιάνου
 τα πλήκτρα τα μαύρα και τα λευκά.

Νομίζω ότι είναι ώρα να φεύγω από δω
 γιατί άκουσα έναν ήχο ενοχλητικό.
  Πάω να δω!




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου