Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

1η ΟΚΤΩΒΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

1η ΟΚΤΩΒΡΗ 


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Μπαίνοντας ο Οκτώβρης μας θυμίζει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε τους μεγάλους σε ηλικία συνανθρώπους μας. Μέχρι πρότινος γιορτάζαμε τον παππού και τη γιαγιά στο Νηπιαγωγείο. Όμως μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε; Οι παππούδες και γιαγιάδες των μικρών μας μαθητών δε θυμίζουν σε τίποτα τους δικούς μας. Μήπως πρέπει να συμβαδίσουμε κι εμείς στο νηπιαγωγείο με την εποχή μας; με το σήμερα; Οι σημερινοί παπούδες και γιαγιάδες είναι πιο μεσήλικες από ποτέ όχι ηλικιωμένοι. Άρα στρέφουμε την προσοχή μας αυτήν την ημέρα και τη διδασκαλία μας στους πραγματικά "εορτάζοντες", τους Ηλικιωμένους ανά τη γη. 
Ας το δούμε αλλιώς...
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σήμερα, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, οι "απόμαχοι της ζωής" ή τα «Τιμημένα Γηρατειά», βιώνουν τη χειρότερη  εποχή τους. Η  σύνταξή τους δεν τους καλύπτει το μήνα. Δεν υπάρχουν  δομές φιλοξενίας  για  μοναχικούς ηλικιωμένους ή είναι ελάχιστες. Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι σημαντικό, αλλά  χρειάζεται ενίσχυση.   Η κοινωνική ασφάλιση είναι ανύπαρκτη. Δεν έχουν σωστή Ιατρική, Φαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη.   
Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας  χρειάζονται σεβασμό. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. Έχουν δικαιώματα όχι μόνo υποχρεώσεις απέναντι στους νεώτερους. Δικαιούνται να νοιώθουν ασφάλεια, κάποιον να τους νοιάζεται, κάποιον να τους φροντίζει στις δυσκολίες. Δικαιούνται τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο.Για να μπορούν  χωρίς άγχος να γιορτάζουν αυτήν την μέρα που  τους είναι αφιερωμένη. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα. Για να μην νοιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.
Για να μπορούν να ζουν!
Εστιάζουμε λοιπόν σε αυτό...
Δίνουμε τροφή για σκέψη και συζήτηση δείχνοντας στα παιδιά:
- φωτογραφίες από ηλικιωμένους μοναχικούς ή που χρειάζονται τη βοήθειά μας 
- φωτογραφίες από ηλικιωμένους που ζουν καλά
- φωτογραφίες ηλικιωμένων του κόσμου(από διάφορες χώρες)
- ζωγραφικούς πίνακες με ηλικιωμένους σε διάφορες φάσεις της ζωής τους 
- ζωγραφικούς πίνακες με ηλικιωμένους μιας άλλης εποχής
...και ερχόμαστε στη θέση τους (Πώς θα ήμασταν εμείς, πώς θα νιώθαμε, τι θα κάναμε; κλπ)
...και συγκρίνουμε
...και αντιγράφουμε 
...και μιμούμαστε
...και δίνουμε λύσεις στα τυχόν προβλήματά τους



Μια δραστηριότητα που μας άρεσε άπό τις χαρούμενες φατσούλες και την παίξαμε με τα παιδιά "Έλα στη θέση μου!" 
και εμείς...
με ένα μήνυμα τι θέλω από σένα τι θέλεις από μένα...

Κάποια βίντεο για να τα δείτε και να τα συζητήσετε
https://www.youtube.com/watch?v=m9CBQULyx7g&ab_channel=Re-engage
https://www.youtube.com/watch?v=AqRUAKO5WHU&ab_channel=Re-engage
https://www.youtube.com/watch?v=tl57Gy5X_Kg&t=91s&ab_channel=DisneyUK
Ας βρούμε λοιπόν δραστηριότητες και ας μάθουμε στα παιδιά πως αυτήν την ημέρα ΔΕ γιορτάζει μόνο ο παππούς και η γιαγιά αλλά και κάθε ηλικιωμένος πάνω στη γη. Πώς ναι γιορτάζουν αλλά ΓΙΑΤΙ;
Αυτήν την ημέρα την αφιερώνουμε σε αυτούς που πρέπει:

-Να δώσουμε τον ρόλο και την θέση που τους αξίζει.

- Να υπολογίζουμε την συμβολή τους στην ανατροφή των παιδιών μας

- Να περνάμε χρόνο μαζί τους και να ζητάμε να μας διηγηθούν ιστορίες από την δική τους καθημερινότητα. 

-Να δείξουμε ενδιαφέρον στην δική τους καθημερινότητα και να ζητήσουμε την γνώμη τους για ότι μας απασχολεί. 

-Να προσέχουμε την υγεία τους, αλλά και να βεβαιωνόμαστε ότι ακολουθούν πιστά την φαρμακευτική τους αγωγή.

Το σημαντικότερο όμως είναι η παρουσία μας! Ένα τηλεφώνημα, ένα γεύμα, μια βόλτα για ένα καφεδάκι είναι αυτό που χρειάζονται περισσότερο. Να ξέρουν ότι είναι μέρος της ζωής μας και ότι από την θέση τους μπορούν να συμβάλουν.

Μην ξεχνάτε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε και εμείς σε αυτή την θέση και αναρωτηθείτε πώς θα θέλατε εσείς να σας συμπεριφέρονται και να σας αντιμετωπίζουν. Σοφή η παροιμία του λαού: 
«Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ’ρθεις».

Ας το δούμε λοιπόν αλλιώς...


συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας  χρειάζονται σεβασμό. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. Δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική  και νοσοκομειακή περίθαλψη. Δικαιούνται να νοιώθουν ασφάλεια που μόνο το Κράτος μπορεί να τους την παρέχει. Δικαιούνται τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο.Για να μπορούν  χωρίς άγχος να γιορτάζουν αυτήν την μέρα που  τους είναι αφιερωμένη. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα. Για να μην νοιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.Για να μπορούν να ζουν!



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου