Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗΝ...ΤΑΞΗ




Τίποτα σημαντικό ένα βότσαλο μικρό
από μία παραλία
μας τάραξε την ηρεμία...

Μια πέτρα, ένα μικρό βότσαλο που βρήκαμε στην παραλία έρχεται στην τάξη και μας δίνει ιδέες για δημιουργικές δραστηριότητες.
 Ένα βότσαλο μικρό από μία παραλία
έπλασε μια ιστορία...
Μας την είπαν τα παιδιά ένα ένα στη σειρά
  • Ένα βότσαλο με αναμνήσεις καλοκαιρινές. Ξεκινάμε μια διήγηση και δίνουμε το βότσαλο από χέρι σε χέρι και πλάθεται η ιστορία μας από τα παιδιά.
  • Μια ιστορία μπορεί να γίνει αφόρμηση για να φτιάξουμε μια νέα ιστορία.
Εμείς διηγηθήκαμε στα παιδιά την ιστορία της αγαπημένης Τάνιας Μάνεση που μας έδωσε την άδεια να το αναδημοσιεύσουμε και έγινε το έναυσμα για να σχεδιάσουμε πολλές  δημιουργικές δραστηριότητες μέσα στην τάξη...

Τα δικά μας βοτσαλάκια με οδηγό τη φαντασία έγιναν αφορμή για συνεργασία και δημιουργία

Διώξε ότι σε στενοχωρεί ή σε φοβίζει πολύ
Ένα βότσαλο μπορεί να διώξει μακριά ότι μας ανησυχεί ή μας φοβίζει τη νέα σχολική χρονιά. Τα παιδιά πετούν το βότσαλο στο νερό και μαζί με αυτό τις ανησυχίες ή τους φόβους τους.

Εγώ κι εσύ μαζί φτιάχνουμε μια παρέα ιδανική
  • Κάθε παιδί τοποθετεί μια πέτρα και φτιάχνουμε τον πύργο της εμπιστοσύνης..."χτίζοντας" έτσι την εμπιστοσύνη μας ο ένας στον άλλο.
  • Κάθε παιδί "χαρίζει το βότσαλό του σε ένα παιδί που επιλέγει λέγοντας του το λόγο που τη δίνει πχ. "θέλω να γίνουμε φίλοι", "θέλω να παίζουμε μαζί" κοκ.
  • Μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια γνωριμίας με τα βότσαλα. Μια Ιδέα: Κυκλικά στην παρεούλα σαν το μουσικό καπέλο λέγοντας το αυτοσχέδιο ποιηματάκι"Μια πέτρα εδώ, μια πέτρα εκεί, μια πέτρα παραπέρα έφτιαξε μες στην τάξη μας μια όμορφη παρέα!" ή όποιο άλλο σκεφτείτε εσείς. Ή: Το Μαγικό Βότσαλο: Η νηπιαγωγός κρατά ένα βότσαλο  λέγοντας "Βότσαλο, βοτσαλάκι μου ποιο όνομα έχει το παιδί που φορά μπλε μπλούζα; " Το παιδί σηκώνεται και παίρνει το βότσαλο λέγοντας δυνατά το όνομα του και με τη σειρά του δίνει το βότσαλο στο παιδί που περιγράφει...ή το αντίστροφο "βότσαλο βοτσαλάκι μου ο Γιώργος είναι αυτός που φορά μια μπλε μπλούζα;" και το παιδί επιβεβαιώνει ή διαψεύδει!
  • Παραλλαγή: Το προηγούμενο παιχνίδι το παίξαμε στην τάξη και διαφορετικά. Ο Άκης Βοτσαλάκης διαλέγει ένα παιδί και το καλεί να σηκωθεί και να συστηθεί. Να έρθει κοντά μου το παιδί που κάθεται πχ, ανάμεσα στην Μαρία και το Βασίλη ή το παιδί που κάθεται κοντά στον τοίχο, κοκ. και να μου πει το όνομα του ψιθυριστά, δυνατά, τραγουδιστά...  
  • Διαδρομές ή αλλιώς το παιχνίδι του Κοντορεβυθούλη: Παιχνίδι εξωτερικού χώρου.Τα παιδιά σε απόσταση ο ένας από τον άλλο μέσα σε στεφάνια (ή και όχι) και ξεκινά κάποιο παιδί φτιάχνοντας μια διαδρομή ρίχνοντας πετραδάκια από το στεφάνι του μέχρι το στεφάνι ενός παιδιού που διαλέγει γιατί θέλει να γίνει ο συνεργάτης του ή ο φίλος του και να προχωρήσουν μαζί ή να χορέψουν ή να τραγουδήσουν, ή να χοροπηδήσουν (επιλέγουν τη δραστηριότητα που θα κάνουν). Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με πολλές παραλλαγές, Φτιάχνω τη διαδρομή που οδηγεί στην αγαπημένη μου γωνιά, στο αγαπημένο μου παιχνίδι, στο φίλο μου, στο χρώμα που προτιμώ.
  • Ο πιο αγαπητός στη τάξη: Τα παιδιά σε κύκλο ή στην παρεούλα έχουν ένα βοτσαλάκι στο χέρι και το χαρίζουν στο παιδί που προτιμούν. Ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα βοτσαλάκια; Μπορεί να συνδυαστεί με το λόγο που το προσφέρουν στο συγκεκριμένο παιδί (γιατί είναι καλός, γιατί με βοηθάει, γιατί είναι φίλος μου, κλπ).
  • Ένα βότσαλο δείχνει τη διάθεσή μας. Μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει καθημερινή τουλάχιστον τις πρώτες μέρες. Μία άσπρη και μία μαύρη πετρούλα μπορεί στο τέλος της ημέρας να δείξει τη διάθεσή μας. Η άσπρη δείχνει ότι φεύγουμε χαρούμενοι, η μαύρη ότι κάτι μας στενοχώρησε ή μας ενόχλησε.

Αυτά και άλλα πολλά μας έμαθαν τα βοτσαλάκια τα μικρά
παίξαμε, δημιουργήσαμε, διασκεδάσαμε
και αφήσαμε στην άκρη κάθε στενοχώρια και κάθε δάκρυ
που στην αρχή της σχολικής χρονιάς μας χαλούσε 
τη πρωινή διάθεση! 

Αντίο καλοκαίρι!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου