Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΚΥΡΙΕ ΧΕΙΜΩΝΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κύριε Χειμώνα ώρα για συνέντευξη…




                              Ο χειμώνας χαρωπός μπαίνει στο χορό του χρόνου
                              χοροπηδά πάνω στο χιονένιο του χαλί που του 'στρωσε η φύση
                              δώρο να του χαρίσει...
                              και χαίρεται το χιόνι που τόσο αγαπά!

Ένα παιδί αναλαμβάνει το ρόλο του Χειμώνα!  Κάθεται στο κέντρο της παρεούλας και τα παιδιά του κάνουν ερωτήσεις... Μπορείτε να το επαναλάβετε όσες φορές θέλετε με διαφορετικά παιδιά στο ρόλο του Χειμώνα.



Χειμώνα πες μας...
Πού ζεις;
Τι φοράς;
Ποιο είναι το αγαπημένο σου Χρώμα;
Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Ποιοι είναι οι φίλοι σου;
Ποια είναι η αγαπημένη σου συνήθεια;
Ποιο φρούτο προτιμάς;
Τι σου αρέσει να κάνεις όταν ξυπνάς;
Ποιο είναι το αγαπημένο σου λουλούδι;
Ποιο είναι το αγαπημένο σου παιχνίδι;
Οι απαντήσεις συγκεντρώνονται και καταγράφονται και γίνονται ένα όμορφο παραμύθι με κεντρικό ήρωα το Χειμώνα.
Το δικό μας προέκυψε κάπως έτσι:
"Ο Χειμώνας... μια φορά κι έναν καιρό"
Πάνω στην Αρκτική ξεχωρίζει ένα μεγάλο κάστρο παγωμένο που ζει ο Χειμώνας, ένα βασίλειο φτιαγμένο από κρύσταλλα που μοιάζουν με διαμάντια, χιόνι και πάγο με πολλά δωμάτια για να φιλοξενεί τη μεγάλη του οικογένεια και τους φίλους του. Ο Χειμώνας ζει εκεί και του αρέσει να γυρνάει τον κόσμο και να ρίχνει χιόνι παγώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.
Στη ντουλάπα του θα βρεις πολλά ζευγάρια μπότες, γάντια αλλά και κασκόλ, σκούφους σε όλα τα χρώματα, ένα μακρύ παλτό από γούνα και γούνινες ζακέτες. 
Τρελαίνεται να παίζει χιονοπόλεμο με τα παιδιά και να κάνει έλκηθρο με τις ώρες. Του αρέσει ακόμη να κάνει σκι και να φτιάχνει χιονανθρώπους για να στολίζει την αυλή του. Όταν μένει στο δωμάτιό του του αρέσει να χουζουρεύει, να πίνει τσάι και ζεστό γάλα με κακάο, να τρώει ζεστό ψωμί και μπισκότα...
Δεν μπορεί να αντισταθεί στους λουκουμάδες με μέλι που του φτιάχνει η φίλη του η Αγιοβασιλίνα, και στα μελομακάρονα που του χαρίζουν οι νοικοκυρές τα Χριστούγεννα που τα τρώει με τις πιατέλες.
Όταν βαριέται κι είναι μόνος καλεί το φίλο του τον κρύο Βοριά και κάθονται στο παράθυρο και τρων μανταρίνια, πορτοκάλια, σταφίδες και κάστανα και χαζεύουν την παγωνιά που κάνει τα παιχνίδια της με το χιονιά. Κάποιες φορές βγαίνουν και παίζουν κι αυτοί μαζί τους.
Βέβαια το αγαπημένο του φαγητό είναι η σούπα, αυτή η νόστιμη με τα μπόλικα λαχανικά που φυτεύει όταν έρχεται στη γη, μπρόκολα, λάχανα, σέλινο, καρότα, πατατούλες και μανιτάρια.
Την Πρωτοχρονιά καλεί τους φίλους του την Παγωνιά, το Κρύο, το Χιόνι, το Βοριά και φυσικά τον Άγιο-Βασίλη και κόβουν τη Βασιλόπιτα όλοι μαζί.
Το αγαπημένο του χρώμα είναι το άσπρο, γι' αυτό και βάφει όλη τη φύση με αυτό! Το αγαπημένο του δέντρο είναι η Αμυγδαλιά γι' αυτό και τη θέλει ανθισμένη πάντα στην αυλή του, αλλά και το έλατο και υπάρχουν πολλά στην αυλή του. Στα βάζα του του θα βρεις αλεξανδρινά και γκι που στολίζουν το παλάτι του.
Δεν είναι μοναχικός όπως πολλοί νομίζουν του αρέσει η παρέα και τα παιχνίδια στον πάγο. Θα δείτε στην αυλή του να τριγυρνούν πολικές αρκούδες που κάνουν πατινάζ, αλλά και τάρανδοι, ελάφια  και λευκά λαγουδάκια. Έχει φύλακες τους γκρίζους λύκους που είναι φιλικοί μόνο με τους φίλους του...
Μια φορά το χρόνο εγκαταλείπει το κάστρο του κι έρχεται στη χώρα μας μαζί με τους γιους του το Δεκέμβρη, το Γενάρη και το Φλεβάρη και τότε να δεις παιχνίδια και χαρές...Παίζουν με τα παιδιά χιονοπόλεμο, φτιάχνουν χιονάνθρωπους, κάνουν πατινάζ και σκι κι όταν βαρεθούν μασκαρεύονται και κάνουν τρέλες και ζαβολιές γεμίζουν τον τόπο κομφεντί και σερπαντίνες και πριν φύγει για να επιστρέψει στο κάστρο του χαρίζει στα παιδιά από ένα χαρταετό αφήνοντας ένα μήνυμα στην ουρά του: "Θα ξαναγυρίσω...να με περιμένετε!!"

Και φυσικά πριν μας αποχαιρετίσει παίζει μαζί μας αγαπημένα του παιχνίδια...

Πες μου μια λέξη που αγαπώ αλλιώς θα γίνεις παγωτό...
Το παιδί που κάνει το Χειμώνα ζητά από τα παιδιά να του πουν μια λέξη που αγαπά, δηλαδή μια λέξη που θυμίζει Χειμώνα...πχ. χιονονιφάδα, κάστανα, Χριστούγεννα, κρύο, κοκ. Βάζουμε απαλή μουσική που να του ταιριάζει, τα παιδιά κινούνται στο χώρο στο ρυθμό της μουσικής και ο Χειμώνας κινείται ανάμεσά τους. Σε ανύποπτο χρόνο ακουμπά ένα παιδί κι αυτό πρέπει μέσα σε ορισμένο χρόνο να πει μια λέξη που να θυμίζει Χειμώνα. Αν τα κατφέρει και ο Χειμώνας ικανοποιηθεί συνεχίζει το χορό. Αν κάνει λάθος η επαναλάβει λέξη που έχει ειπωθεί από άλλο παιδί ο Χειμώνας τον παγώνει, τον κάνει παγοκολώνα και μόνο μια γκαλιά ενός άλλου παιδιού μπορεί να το επαναφέρει...
Σε παραλλαγή κάθε παιδί που κάνει λάθος οδηγείται στην παγωμένη φυλακή του κάστρου του Χειμώνα και κερδίζουν όσα παιδιά γλυτώσουν μέχρι να τελειώσει η μουσική.

Και ένα παιχνίδι για "ζέσταμα"...
" Κάνει κρύο έξω πολύ ήρθε ο Χειμώνας στην αυλή
τι να κάνω για να ζεσταθώ;;;
...ξεκινάω και χοροπηδώ!
...χουχουλιάζω για να ζεσταθώ!
...τρέχω τρέχω όσο γρήγορα μπορώ!
...τρίβω χέρια, πόδια, ώμους και ποπό!
...κάνω μια αγκαλιά στο διπλανό!
...τρίβω την πλάτη σ' όποιον αγαπώ!
...παίζω κυνηγητό!
...έρχομαι κοντά και γίνομαι μια αγκαλιά όλα τα παιδιά, όπως οι πιγκουίνοι στην παγωνιά!
Τα παιδιά εκτελούν τις εντολές που τους δίνει ο Χειμώνας! Μπορείτε να προσθέσετε όσες κινήσεις ανακαλύψετε που διασκεδάζουν τα παιδιά.





2 σχόλια: