Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.

 ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.

Από τα κύματα μέσα βγαλμένη
καθάριο σύννεφο στον ουρανό
και στο κοντάρι σου σημαία δοξασμένη
έχεις ατίμητο για στολίδι σου το σταυρό.
Ακούω, βλέπω, προσπαθώ
να ζωγραφίσω κάτι από τον πόλεμο τον ελληνοϊταλικό.


 

Γαϊδαράκο μου, άντεξε ξανά
να ανέβεις στης Πίνδου τα βουνά.


Για να ξεφύγουμε λίγο από του πολέμου τον χαμό
το "ΟΧΙ" μας δάνεισε το Ο.
Μας άφησε το "ΟΧΙ" να το μπερδέψουμε, να το κρύψουμε και να το φτιάξουμε από την αρχή.
Μετά μας επέτρεψε να πάρουμε το αρχικό του και να βρούμε λέξεις. Άλλες τις είπαν τα παιδιά, άλλες τις μαντέψανε με αινίγματα ή παντομίμα. Μετά επέλεξαν ποιες θα χρησιμοποιήσουν. Οι λέξεις αυτές εικονογραφήθηκαν σε Α3 για να βλέπουμε ποιες βάλαμε στην ιστορία.
Έτσι: 
Και η φαντασία δεν σταματά εκεί
αλλά προχωράει σε άλλο χαρτί.
Φύλλα εργασίας:

Πατρίδα μου όμορφη σ' αγαπώ
και μέσα απ' την καρδιά μου
 ένα μεγάλο "ευχαριστώ".
















Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

ΔΑ- ΣΟΣ! ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΜΕ !

ΔΑ- ΣΟΣ

ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΜΕ !


Τη χρονιά που μας πέρασε δουλέψαμε το συγκεκριμένο θέμα και στα εργαστήρια Δεξιοτήτων και σαν Περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Ένα θέμα που θα έπρεπε να δουλεύεται κάθε χρόνο σε κάθε σχολείο μιας και το Δάσος είναι τόσο σημαντικό στη ζωή μας. Η ύπαρξή τους είναι ΖΩΗ η απουσία του δυσκολεύει τη ζωή μας! 
Εγώ λέω "Αν το Δάσος ήταν Τράπεζα θα το είχαν ήδη στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος!" Είναι τράπεζα ζωής αλλά δεν το καταλαβαίνουμε..Όλες οι προσπάθειες στη διαπαιδαγώγηση θα είναι μάταιες, μέχρι να μάθουμε τα παιδιά ν’ αγαπούν τα πουλιά,τα ζώα, τα λιβάδια, τα δέντρα και τα λουλούδια. Ο Καζαντζάκης έγραφε..."Μπορεί να φωνάζουν, να μας φωνάζουν κι εμείς να μην ακούμε!" Τα δάση δεν είναι ακατοίκητα αλλά ασφυκτικά γεμάτα! Εξάλλου αυτά προηγούνται της ύπαρξής μας!
Με αυτά και με εκείνα αποφασίσαμε να δώσουμε φωνή στο δάσος να μας πει την ιστορία του, ή μάλλον τις ιστορίες του...Έτσι οργανωθήκαμε σε συνεργασία με το 2ο Ολοήμερο τμήμα του σχολείου μας και τη συνάδελφο Αθηνά Ζησοπούλου και με τη βοήθεια των γονιών φτιάξαμε τη Βιβλιοθήκη του Δάσους με βιβλία και παραμύθια σχετικά που εμπλουτιζόταν μέρα με τη μέρα. 


Φτιάξαμε και τη γωνιά του δάσους όπου συγκεντρώναμε ό,τι υλικό φυσικό ή μη συγκεντρώναμε
Το έναυσμα δόθηκε από ένα παραμύθι που έφερε μια μαθήτρια μας
εξαιρετικό και σε ιδέα και σε εικονογράφηση και το συνδυάσαμε με το βιβλίο που προτείνει το ΚΠΕ Καστοριάς http://kpe-kastor.old.kas.sch.gr/secrets_forest/contents.htm

"ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΜΕΝΕΙ ΕΔΩ
   Παιχνίδι για να εκτιμήσουμε τις γνώσεις των παιδιών για το δάσος «Περπατώ Περπατώ μες στο Δάσος όταν ο Λύκος δεν είναι εδώ…Τι μπροστά μου συναντώ;» 

1.    Σε συνδυασμό με το προηγούμενο ή σαν παραλλαγή: Γνωρίζω το Δάσος με τις αισθήσεις μου. Τι βλέπω; Τι ακούω; Τι μυρίζω; Τι πιάνω; Τι γεύομαι;

      Ελεύθερο κολάζ με εικόνες από παλιά παραμύθια που μας φάνηκαν χρήσιμες...με αφορμή το παραμύθι


Φτιάξαμε το δικό μας δάσος

Τροφή για σκέψη...
Αν ζούσες στο Δάσος...
Αν ήσουν το δάσος...
Αν ήσουν μέρος ενός δάσους τι θα ήσουν...
Ενδεικτικά μπορούμε να παίξουμε και παιχνίδια ρόλων αναπαραστώντας τη ζωή στο δάσος, ένα δέντρο διηγείται πως περνά τη μέρα του.
Η Σημασία του Δάσους για τον Άνθρωπο...


Φτιάξαμε το Δάσος στις τέσσερις εποχές (ιδέα παιδιών)


   

Αποφασίζεται από κοινού να γίνει επίσκεψη σε κοντινό δάσος. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες δράσης με διαφορετικά καθήκοντα πχ. Συλλέκτες, φωτογράφοι, παρατηρητές, προστάτες-καθαριστές δάσους, κοκ. Η κάθε ομάδα ορίζει τον «αρχηγό» αυτόν που θα παρουσιάσει αργότερα στην τάξη το αποτέλεσμα της έρευνας τους στο δάσος. Πριν την επίσκεψη συζητάμε για το τι θα χρειαστούμε εκεί και πως θα συμπεριφερθούμε. Στη συνέχεια μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κώδικα συμπεριφοράς στο δάσος (φύλλο εργασίας). Μπορεί να γίνει ομαδική εργασία σε χαρτόνι με εικόνες και ζωγραφιές για κάθε ομάδα χωριστά ώστε η κάθε ομάδα να φτιάξει το δικό της κώδικα-αφίσα.

Μπορούμε να εντοπίσουμε σε χάρτη της πόλης ή στον υπολογιστή στους χάρτες της Google ή στο Google Earth τον τόπο που θα επισκεφτούμε.

Φτιάξαμε πυξίδες για να μη χαθούμε...

Κατά την επίσκεψη η κάθε ομάδα συγκεντρώνει το υλικό Η πρώτη ομάδα συλλέγει ξερά κλαδιά, φύλλα, μανιτάρια πευκοβελόνες, κλπ. Η δεύτερη φωτογραφίζει  ό,τι κάνει εντύπωση και μπορεί να συζητηθεί στην τάξη που αφορά τόσο στην βιοποικιλότητα της περιοχής αλλά και στην παρέμβαση του ανθρώπου στο χώρο (κομμένα δέντρα, σκουπίδια, κάδους απορριμμάτων, χώρους αναψυχής,κοκ). Η Τρίτη ομάδα παρατηρούν και σημειώνουν αντικείμενα και είδη ζωής που συζητήθηκαν στην τάξη, παίρνουν δείγματα δέντρων αποτυπώνουν κορμούς για μελέτη μετά. Η τέταρτη εφοδιασμένοι με ειδικό εξοπλισμό (γάντια, σακούλες, κλπ) συγκεντρώνουν σκουπίδια, χαρτιά, πλαστικά μπουκάλια, κλπ. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Μπορούμε να κάνουμε πικνικ και να συζητήσουμε για τα πολλαπλά οφέλη του δάσους στη ζωή μας και σα χώρος αναψυχής, αλλά και τα σημάδια ανθρώπινης παρέμβασης σε αυτό (θετικής ή αρνητικής).

Οι Θησαυροί μας ή κάποιοι από αυτούς...


Κόλλες Α4 ζωγραφίζουμε το δάσος…

Το Δάσος απειλείται...SOS

Παρακολούθηση εκπαιδευτικού βίντεο you tube «Πυρκαγιά στο δάσος» και από το πυροσβεστικό μουσείο σχετικό με την πρόληψη

https://www.youtube.com/watch?v=-RdUZYEb09s&ab_channel=FIREMUSEUM

Επίσης για τις πυρκαγιές στα τροπικά δάση

https://www.youtube.com/watch?v=S38h6cjGg3k&ab_channel=learningjunction

Ακολουθεί συζήτηση σχετική και προτείνονται λύσεις από τα παιδιά που η εκπαιδευτικός καταγράφει.

Σε καρτέλες παρουσιάζουμε ανθρώπινες παρεμβάσεις και ζητάμε να τις ταξινομήσουν τα παιδιά σε 3 κατηγορίες: α) Ανθρώπινες ενέργειες από λάθος(άγνοια ή αδιαφορία), β) Ανθρώπινες ενέργειες από πρόθεση, γ) Φυσικές αιτίες.

Ζητούνται από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τρόπους προστασίας δασών. Μέσω της εφαρμογής story jumber οι μαθητές εισάγουν τις ζωγραφιές τους με τη βοήθεια της νηπιαγωγού και δημιουργούν ένα ψηφιακό βιβλίο.

Ζωγραφίσαμε και το δάσος που καίγεται...επιθυμία των παιδιών


Και κάπως έτσι και με πολλά παιχνίδια και ιστορίες μάθαμε πώς το Δάσος είναι η Ζωή μας και πρέπει εμείς να μεριμνήσουμε για την προστασία του
Με σύνθημα λοιπόν "Μάθε να αγαπάς το Δάσος, το Δάσος είναι η ζωή σου!"
το φωνάξαμε παντού ας ελπίσουμε ότι κάποιος ακούει...



















Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

ΔΟΝΗΣΗ- ΗΧΟΣ

 ΔΟΝΗΣΗ- ΗΧΟΣ
Μέσα από την ενότητα του σεισμού, ακούστηκε η λέξη "δόνηση". Ρώτησαν τη σημασία της λέξης. Μια απλή εξήγηση γιατί η κυρία βρέθηκε απροετοίμαστη.
Κάπως έτσι μιλήσαμε για τη δόνηση.
Ένα παιδί σε μία καρέκλα. Μια δύναμη πάνω στην καρέκλα και το παιδί άρχισε να δονείται. Ένα πανί που το κρατάνε δύο παιδιά και προκαλούν στο πανί μικρές και μεγάλες δονήσεις. Η ενέργεια προκαλεί δόνηση που είναι αόρατη, αλλά υπάρχει. Ένα γυάλινο μπολ, μια διαφανή μεμβράνη, μερικά πον πον και μια πηγή ενέργειας (μολύβι- ένα δάχτυλο). Παρατηρούμε τι συμβαίνει. Όταν χτυπάω σιγά πάνω στη μεμβράνη, όταν χτυπάω πιο δυνατά. Τι θα γίνει αν ρίξουμε πάνω στη μεμβράνη μια σταγόνα νερό; Τι θα γίνει αν η μεμβράνη δέχεται ενέργεια- χτυπήματα από τέσσερα σημεία; Ας το δοκιμάσουμε.
Περάσαμε πάνω και κάτω από ένα σχοινί, προσπαθώντας να μη προκαλέσουμε δονήσεις.
Τα παιδιά κρατήσανε ένα μεγάλο πανί, με μια μπάλα στη μέση. Προκαλέσαμε μικρές και μεγάλες δονήσεις, προσέχοντας να μη φύγει η μπάλα πάνω από το πανί.

ΗΧΟΣ- ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ:
Τι είναι ήχος; Πως μεταδίδεται; Έντονος, απαλός, φασαρία;
-Το παιδί κάθεται στη μία άκρη του τραπεζιού και από την απέναντι πλευρά, έχοντας το αυτί πάνω στο τραπέζι και τα μάτια κλειστά, ακούει τον ήχο και πρέπει να βάλει το τουβλάκι στη εικόνα που νομίζει(ήχος με ένα δάχτυλο, με πέντε δάχτυλα σαν να παίζω πιάνο, μια μπουνιά πάνω στο τραπέζι, καθόλου ηχητικό κύμα )
- Που υπάρχει και που δεν υπάρχει το ηχητικό κύμα; Σε δύο Α4 υπάρχουν εικόνες. Κάθε παιδί τοποθετεί το τουβλάκι που κρατά στην εικόνα που απαντά στην ερώτηση.
Στη καθημερινή μας ζωή μιμούμαστε ήχους. Δείχνοντας μια εικόνα μπορείς να κάνεις τον ήχο που κάνει; (η καλύτερη απόδοση ήχου ήταν του μωρού που κλαίει ) Γιατί άραγε;
- Αν έβαζες χρώμα σε κάποιον ήχο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί: Δίνουμε περιγραφικά ήχους στο παιδί και ζητάμε να μας πει τι χρώμα θα έβαζε στα ηχητικά κύματα .Στο αυτοκίνητο που φρενάρει έβαλαν μαύρο. Στη βροχή έβαλαν γαλάζιο. Στη καταιγίδα μαύρο κοκ.
- Ακούσαμε από τον υπολογιστή ήχους και τους αναγνωρίσαμε.


Τι ακούω; Ήχο δυνατό, σιγανό ή ενοχλητικό;
Αυτός ο ήχος, τι ένταση έχει; 
Τον σημειώνουμε με βάση τον παραπάνω πίνακα.





Ηχητικά κύματα απαλά 
ξεχύθηκαν από του πιάνου
 τα πλήκτρα τα μαύρα και τα λευκά.

Νομίζω ότι είναι ώρα να φεύγω από δω
 γιατί άκουσα έναν ήχο ενοχλητικό.
  Πάω να δω!