Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΗΡΘΑΝ ΠΑΛΙ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΗΡΘΑΝ ΠΑΛΙ...


Είναι νύχτα, σιγαλιά κι ο Χριστούλης στη σπηλιά, σαν μωρό κοιμάται . Αχ! μη τον ξυπνάτε.
(κάδρο με αποχρώσεις της νυχτιάς και χαρτοκοπτική)



Σαν τη νύφη στολισμένο φουντωτό, καμαρωτό, να το δέντρο στολισμένο στο σχολείο το ζεστό...(ομαδική εργασία)




και τα σχήματα σε μια γωνιά, ζηλεύουν αυτή την ομορφιά και στολίζουν τη τάξη γιορτινά (ατομική εργασία)




Ακούσατε, ακούσατε! Διαγωνισμός ξεκινά για το στόλισμα του καλύτερου δέντρου. Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων σημειώθηκε, η κριτική επιτροπή ορίστηκε και το έπαθλο, στολίδια φυσικά για το δέντρο του σπιτιού.



Τα παλιά χρόνια όμως τα φρούτα τυλίγονταν σε χαρτιά ή αλουμινόχαρτο μαζί με καραμέλες και γίνονταν στολίδια σε ένα κομμένο κλαδί. Πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα δέντρο μέσα στη τάξη, χωρίς να αγοράσουμε κάτι; Μαζέψαμε υλικά, διαφωνήσαμε, συζητήσαμε, αποφασίσαμε και δημιουργήσαμε.


και το στόλισμα γίνεται παιχνίδι... 
Ποια ομάδα θα στολίσει πρώτη το δεντράκι της;
Τέσσερις ομάδες με διαφορετικού χρώματος μπάλες επιχειρούν να στολίσουν τα δεντράκια τους πιο γρήγορα. Οι μπάλες είναι σκορπισμένες σε διάφορα σημεία της τάξης και η κάθε ομάδα καλείται να βρει και να μαζέψει τις μπάλες του χρώματος που της αντιστοιχεί Πχ. μπλε μπάλες για την μπλε ομάδα, χρυσές για τη χρυσή, κοκ. Η νικήτρια ομάδα παίρνει το κέρασμα!


Άγγελε μου από κει ψηλά στείλε το μήνυμα της Γέννησης σε κάθε του κόσμου γωνιά...




και εγώ σαν τον μικρό τυμπανιστή θα ακουμπήσω ένα δώρο στη φάτνη τη φτωχή!
 (ομαδική εργασία)



και η ιστορία γίνεται παιχνίδι
Ποιος είναι ο μικρός τυμπανιστής;

Ένα παιδί με κλειστά μάτια. Ένα άλλο κρατά το ταμπουρίνο, παίζει ένα ρυθμό και λέει τη φράση : Είμαι ο μικρός τυμπανιστής. Το πρώτο παιδί προσπαθεί να μαντέψει ποιος είναι ο μικρός τυμπανιστής, αναγνωρίζοντας τη φωνή του συμμαθητή του.


Εκείνη τη νύχτα η Πεπίτα άφησε ένα μπουκέτο αγριολούλουδα κοντά στο Χριστό και εκείνα έγιναν όμορφα κατακόκκινα λουλούδια, τα γνωστά αλεξανδρινά. Ένα λουλούδι ήθελε να δείξει ότι δεν έχει σημασία η αξία του δώρου, αλλά ο τρόπος που αισθάνεσαι την ώρα της προσφοράς.


Ο Τρι το τριγωνάκι (παραμύθι του Γ. Κατσέλη) μας μαθαίνει πως στον κόσμο της Αγάπης οι καρδιές είναι πιο ζεστές και εκείνη ζει αιώνια μαζί με την ελπίδα πως ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος...Κι εμείς παίρνουμε τα τριγωνάκια μας και φτιάχνουμε τη δική μας μελωδία που τη γεμίζουμε με νότες-ευχές γεμάτες αγκαλιές, στοργή, ευτυχία, ειρήνη, φιλία, συμπόνια, ευχαριστώ, υγεία, φιλιά, συγγνώμη, φροντίδα, κλπ
Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού και η μελωδία της ευτυχίας θα ακουστεί παντού!


Ευχές γλυκές ακούς παντού, που ταξιδεύουν απ' το χριστόξυλο, στα βάθη του ουρανού!


Ευχές πολλές διαβάζεις κι εσύ, πάνω σε ένα χρωματιστό χαρτί!



Ελπίζεις, εύχεσαι και κοιτάς το κερί, για ένα καινούριο χρόνο και μία νέα αρχή!



Κάλτσα πολύχρωμη, λαχταριστή κρυφά και εκείνη κάτι προσδοκεί!


Μύρια σπόρια στο σκαλί και κάνω μια ευχή για το καινούριο που θα 'ρθει.



Καλικαντζάρια με κάθε είδους ζαβολιά, τώρα που ήρθαν τα Χριστούγεννα ξανά!



Με χαρά ας τον δεχτούμε γέροι, νέοι και παιδιά, κάτι και για μας θα βρει,  να γλυκάνει τη ψυχή!



Ομαδική εργασία (αναπαράσταση ζωγραφικού πίνακα)








Όμορφα Χριστούγεννα, ευλογημένα, ας είναι πάντα με υγεία και αγάπη γιορτασμένα!



















Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΣΧΗΜΑΤΑ

ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΑ



Η καμπύλη και η ευθεία ένα χειμωνιάτικο πρωί βγήκανε έξω στον κόσμο να γνωρίσουνε τη γη. Μπρος πηγαίνει η ευθεία πίσω η καμπύλη ακολουθεί βλέπουν κι ένα σχολείο και τρυπώσανε εκεί...
Μας έμαθαν λοιπόν πως να τις χρησιμοποιούμε για να δημιουργούμε. Πειραματιστήκαμε με διάφορους τρόπους και υλικά. Και το αποτέλεσμα; 


Μας γνώρισαν ακόμη διάφορους διάσημους ζωγράφους που στα έργα τους οι γραμμές ήταν το κυρίαρχο στοιχείο τους. Μάθαμε πως να τις χρησιμοποιούμε για να φτιάχνουμε παρόμοια έργα τέχνης.

Γ. Μόραλης


Πωλ Κλέε


Β. Καντίνσκυ


Πιτ Μοντριάν


Χουάν Μιρό


Ανρί Ματίς


Τα παιδιά επέλεξαν και ζωγράφισαν τον άνθρωπο του Πωλ Κλέε. Δεν τα πήγαν κι άσχημα!




Σημεία, ευθείες και καμπύλες μας μετέφεραν στο μαγικό τους κόσμο αντιγράφοντας ζωγραφικούς πίνακες αυστραλιανών ζωγράφων


Και μας οδήγησαν τέλος εκεί απ' όπου ξεκίνησαν  στο μέρος όπου καμπύλες κι ευθείες σχηματίζουν τα γνωστά μας επίπεδα σχήματα...
Και τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις φυλές ανάλογα με το σχήμα που επέλεξαν Η φυλή του κύκλου, του τριγώνου, του τετραγώνου και του ορθογώνιου. Και το παιχνίδι αρχίζει...
Σχηματοσυλλέκτες: Κάθε φυλή έπρεπε να συγκεντρώσει στο χώρο της μέσα σε ορισμένο χρόνο όσα περισσότερα αντικείμενα της τάξης έβρισκαν με το σχήμα της φυλής τους. Χαμός! Η τάξη έγινε φύλλο και φτερό αλλά άξιζε τον κόπο! Στο τέλος του χρόνου η κάθε φυλή καταμετρά τη "λεία" της και η νικήτρια ομάδα ένα μπισκότο στο σχήμα της φυλής.
Βρες τη σωστή κάρτα: Στο χώρο σκορπισμένες διάφορες κάρτες με αντικείμενα κυκλικά, τριγωνικά,κοκ... Πχ. ρολόι, κομμάτι πίτσας, κορνίζα, ταψί, τετράδιο, ρόδα, κλπ. Οι φυλές καλούνται να συγκεντρώσουν σε ορισμένο χρόνο όσες περισσότερες κάρτες βρουν. Για κάθε κάρτα σωστή κερδίζουν έναν βαθμό. Εάν συγκεντρώσουν λάθος σχήματα-αντικείμενα αφαιρείται ένας βαθμός.
Ο πιο γρήγορος κερδίζει: Η κάθε φυλή θα πρέπει να συγκεντρώσει στο χώρο της όλα τα χαρτονένια σχήματα που της αντιστοιχούν...Η τετράγωνη φυλή τα τετράγωνα, η φυλή του κύκλου τους κύκλους,κοκ... Τα σχήματα είναι μπερδεμένα στα τέσσερα τραπέζια της τάξης και είναι ισάριθμα. Με το σύνθημά μας ξεκινούν. Η φυλή που θα τα συγκεντρώσει πρώτη είναι και η νικήτρια.
Φτιάξτε το δικό σας μοτίβο: Αφού συγκέντρωσε η κάθε φυλή τα σχήματα που της αντιστοιχούν φτιάχνει το δικό της μοτίβο και στη συνέχεια το αποτυπώνει στο χαρτί και το χρωματίζει όπως αυτή θέλει και με το υλικό που επιλέγει...

Η φυλή του κύκλου με λαδοπαστέλ



Η φυλή του τριγώνου με ξυλομπογιά




Η φυλή του τετραγώνου με μαρκαδόρο



Η φυλή του ορθογωνίου με μεικτή τεχνική



Μάντεψε τι κουβαλάς στην πλάτη σου: Κολλάμε στην πλάτη ενός παιδιού ένα σχήμα χωρίς να το έχει δει και τα παιδιά με πληροφορίες προσπαθούν να το βοηθήσουν να μαντέψει ποιο σχήμα έχει στην πλάτη του, πχ. Με αυτό το σχήμα σχεδιάζεις μια σκεπή... ή έχει τέσσερις πλευρές αλλά όχι ίσες... το σχήμα ενός φύλλου χαρτιού, κοκ.
Μάντεψε ποιο σχήμα ζωγραφίζω: Ένα παιδί ξαπλωμένο μπρούμυτα στο πάτωμα και ένα άλλο "σχεδιάζει" στην πλάτη του με ένα ξυλάκι ή με το δάχτυλο ή με έναν κλειστό μαρκαδόρο ένα σχήμα που πρέπει να μαντέψει.

Το προσχέδιο στη παρεούλα. Παρατηρούν ότι ο πίνακας είναι φτιαγμένος με σχήματα. Το κάθε παιδί κρατά ένα μικρό κύβο και τον τοποθετεί όπου θέλει, ονοματίζοντας το σχήμα.Ταξινομούν τα κομμένα σχήματα, παρατηρούν ποιο κομμάτι πρέπει να πάρουν και η σύνθεση αρχίζει. Το αποτέλεσμα ήταν η παρακάτω ομαδική.


















Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΙΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ!


ΕΛΙΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ!


-Καλώς τον Σωκράτη! Κάθισε στην παρέα μας. Μίλησε μας για την ελιά. Για το δέντρο, το λιομάζωμα, το ελαιοτριβείο, το λάδι, τη χρήση του, τη χρησιμότητα του.
Κάθεται αναπαυτικά, ανοίγει το βιβλίο του, που εκεί κρύβει όλους τους φίλους του και αρχίζει να μας αφηγείται, τι είχε γίνει μια φορά στον ελαιώνα, κάποιο φθινόπωρο...










Για να τον ευχαριστήσουμε για την ιστορία του και για να του δείξουμε ότι καταλάβαμε, ότι μας διηγήθηκε, του χαρίσαμε μια ατομική εργασία. Πρωταγωνιστής, μια ελιά ζωηρή που της άρεσε πολύ το κρυφτό.




Και εκείνος, ως ένας σοφός κούνελος, μας έδειξε που είχε κρυφτεί το λάδι. Που; Σε ένα κουτί λαδοπαστέλ. Μας έδειξε ένα τρόπο μαγικό. Πως το περίγραμμα μπορεί να πάρει χρώμα.

Δίπλωσε ένα λευκό χαρτί στη μέση. Στη πρώτη σελίδα, υπήρχε το περίγραμμα από ένα σχέδιο.


Το δεύτερο κομμάτι ήταν κενό και το τρίτο κομμάτι ήταν χωρισμένο σε τετράγωνα.


Τα παιδιά ζωγράφισαν με λαδοπαστέλ. Κάθε κομμάτι με διαφορετικό χρώμα.


Το τετραγωνισμένο κομμάτι έγινε έτσι...


Το φύλλο διπλώνεται πάλι στη μέση και τα παιδιά πατούν με δύναμη το περίγραμμα, με ένα στυλό. Η μαγεία των χρωμάτων αποτυπώνεται στο λευκό κομμάτι του χαρτιού.


Και όλοι βάλαμε το χεράκι μας να φτιάξαμε έναν ελαιώνα την εποχή του μαζέματος της ελιάς με μικτή τεχνική. 
Η 1η ομάδα ανέλαβε να φτιάξει τον "καμβά" μας με τέμπερα


Η 2η ομάδα τα ελαιόδεντρα με χαρτί του μέτρου και τη μέθοδο του "τσαλακώματος"


Η 3η ομάδα το πράσινο μέρος των δέντρων

  


Η 4η ομάδα τις ελιές


...και ιδού το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας των μικρών χεριών που συνεργάστηκαν αρμονικά




Αντίο Σωκράτη και σε ευχαριστούμε!